Notícies

Vull fer canvis al servidor DHCP

El servidor DHCP és el procés a través del qual s’ofereixen i s’assignen adreces IP als dispositius que ho sol·liciten. És una funcionalitat molt còmoda i habitual gràcies a la qual ens podem despreocupar de gestionar les adreces IP dels nostres dispositius de manera fixa.

Una assignació IP inclou l’adreça en sí, la màscara de xarxa, la porta d’enllaç i els servidors DHCP. En els routers Huawei es configura només el primer paràmetre: la porta d’enllaç és la IP LAN del router, que també determina la màscara i els DNS estan prefixats.

Per fer aquests canvis en un router HG8245Q2, cal accedir al router (en aquest article us expliquem com), tenir en compte la protecció ACS i anar a l’opció LAN i a l’apartat DHCP Server Configuration:

Com podeu veure, els paràmetres modificables són el rang d’adreces IP assignables, és a dir l’adreça d’inici i l’adreça final. En la captura, l’adreça inicial és la 192.168.1.20 i la final la 192.168.1.254.

Una altra opció és assignar una adreça per DHCP però de manera fixa a la MAC d’un dispositiu. Això es fa quan volem que un dispositiu concret tingui sempre la mateixa IP, com per exemple quan tenim un port forwarding configurat:


L’adreça MAC d’un dispositiu és una adreça que identifica de manera única un dispositiu. Està formada per sis grups de dues lletres, tot plegat escrit en notació hexadecimal. Una de les diferències amb l’adreça IP és que l’adreça MAC està escrita físicament a l’electrònica del dispositiu i no es pot canviar. Si vols saber-ne més, et recomanem aquesta entrada a la Viquipèdia.

En el nostre exemple, quan el dispositiu amb MAC 0b:00:1a:ff:5e:34:1a demani una adreça IP, el servidor DHCP li assignarà sempre la 192.168.1.200.

Una vegada fet el canvi, com sempre caldrà prémer el botó Apply. No oblideu guardar la configuració a System Tools/Configuration File/Save.

Si el vostre router és un EG8145V5 o un EG8245Q, el mètode és el mateix. Només us cal anar a la roda dentada del menú Advanced, opció LAN, apartat DCHP Server:

Allà podreu canviar l’adreça inicial i final del rang d’IP. Una vegada fet el canvi, com sempre caldrà prémer el botó Apply. No oblideu guardar la configuració a partir de la pantalla principal, Maintenance Diagnostics/Configuration File i botó Save.

Si voleu configurar un adreçament fix, cal anar a l’opció DHCP Static IP:

En el nostre exemple, quan el dispositiu amb MAC 0b:00:1a:ff:5e:34:1a demani una adreça IP, el servidor DHCP li assignarà sempre la 192.168.1.200.

Una vegada fet el canvi, com sempre caldrà prémer el botó Apply. No oblideu guardar la configuració a System Tools/Configuration File/Save.

Facebooktwitter