Notícies

Ciberseguretat: consells a tenir en compte

Aquests dies de confinament ha augmentat considerablement el teletreball i el trànsit de dades –a Iguana xifrem l’increment en un 40%-. El que també ha augmentat és la ciber-activitat maliciosa que ens ha de fer estar més alerta que mai.

Els ciber-criminals estan aprofitant, per un costat, l’aparició sobtada de diferents modalitats de teletreball, i per una altra banda, la gran preocupació ciutadana sobre el Covid-19 per difondre arxius adjunts maliciosos (malware) o per fer córrer fraus demanant donacions per a la causa. També s’ha detectat un increment de correus de phishing o missatges d’smishing. El phishing és la suplantació per correu electrònic de la identitat d’organismes oficials, entitats bancaries, etc. per captar informació sensible com adreces de correu electrònic, números de targetes de crèdit, comptes corrents, telèfons…  L’smishing empra el mateix principi però per missatge de text o per WhatsApp demanant a la víctima dirigir-se a una pàgina web fraudulenta, que faci una trucada o que reveli el contingut d’un SMS.

Et recomanem que:

  • Facis servir sempre canals de confiança per informar-te sobre l’evolució de la malaltia. Tria, en la mesura que sigui possible, fonts oficials: Organització Mundial de la Salut, Ajuntaments, Generalitat de Catalunya, etc. i desconfia de fonts desconegudes.
  • Si els teus treballadors teletreballen des de casa, estudia la implementació d’una Xarxa Privada Virtual (VPN) i assegura’t que tinguis les mesures de seguretat necessàries. Evita fer servir eines com l’escriptori remot de Windows, per exemple.
    A Iguana som especialistes en VPN i et podem ajudar.
  • Recorda d’explicar al teu equip que ha augmentat la ciber-activitat criminal i alerta’ls dels possibles riscos. Recomana’ls mesures de seguretat com aquestes.
  • Extrema les prevencions a l’hora de gestionar els codis d’accés, i en la mesura que puguis fer servir mecanismes d’autenticació multi-factor: per exemple introducció d’un password i d’un codi rebut per SMS al teu telèfon mòbil.
  • Tingues en compte també larumorologia i falsedats que circulen aquests dies per grups de WhatsApp, xarxes socials i pàgines web poc fiables. Potser no s’emmarquen dins del capítol de ciber-criminalitat, però sí que també poden fer mal si no s’atura la cadena de difusió d’aquest tipus de missatges. En aquest cas, la pàgina web Maldito bulo és un bon recurs per consultar si es tracta d’informació fiable o d’una notícia falsa.
  • Ajuda a les persones tecnològicament més vulnerables a seguir aquests consells.

Aquí hi trobaràs el darrer butlletí de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

Facebooktwitter