Notícies

Consells per a una bona contrasenya

Aquests dies de teletreball s’ha detectat un increment de la ciberdelinqüència a nivell internacional. Una de les primeres mesures per combatre-la, és la bona gestió de les contrasenyes. Us en donem alguns consells.

La tria d’una contrasenya ha de complir dos requisits: que sigui fàcil de recordar i que sigui difícil d’endevinar. Molts sistemes obliguen a fer servir combinacions de majúscules, minúscules, símbols i números i pot ser una bona idea. Un suggeriment: trieu una paraula fàcil de recordar, canvieu una de les seves lletres a majúscula i canvieu les lletres pels números o símbols semblants:

Per exemple, si triem la paraula iguana, posarem la g en majúscula, canviarem les a per @ i la i per un 1: 1Gu@n@.

Si us acostumeu a canviar-la cada més o dos mesos, tindreu una contrasenya molt forta. Seguint, l’exemple una idea potser: 1Gu@n@01 pel gener, 1Gu@n@02 pel febrer, 1Gu@n@03 pel març, etcètera.

A més a més, hem de tenir clar que les contrasenyes són personals. No serveix de res tenir una contrasenya forta si la deixem escrita en un post-it o li diem al nostre company de feina perquè ens faci alguna cosa a l’ordinador quan no hi som. Si ens veiem obligats a revelar-la, cal canviar-la de seguida.

Els gestors de contrasenyes

Resolt aquest problema, ens en trobem un altre; i és que no només tenim una contrasenya. Sou capaços de fer recompte del número de contrasenyes de serveis o PIN de targetes de pagament, mòbils que feu servir en el vostre dia a dia?

Ordinador, compte Google, Facebook, Twitter, Linkedin, Spotify, accessos a plataformes de subministraments d’electricitat, aigua, gas, PIN dels mòbils, de les targetes del banc…i això només en la vessant personal, perquè a la feina potser en teniu unes 30 o 40 més. I a més a més, els administradors pretenen que les canviem sovint, que tinguin combinacions de números i símbols i que no es repeteixin!!!

Podeu tenir les contrasenyes anotades en un paper o fins i tot en una fulla de càlcul, però no és el més recomanable. Existeixen aplicacions que ens poden ajudar molt. Són els gestors de contrasenyes.

Són aplicacions molt simples que permeten emmagatzemar totes les parelles usuari/contrasenya que vulguem i així accedir a elles quan ho necessitem i sense haver-ho de memoritzar. I evidentment, tota aquesta informació va protegida amb una contrasenya mestra: ja ho veieu, l’únic preu a pagar és ser una mica organitzat i haver de memoritzar una única contrasenya.

Afortunadament n’hi ha una bona varietat de gestors de contrasenyes, i la majoria d’ells són simples i gratuïts. Permeten organitzar les contrasenyes en carpetes i per categories, com per exemple subministraments, banca electrònica o xarxes socials, i també poden generar contrasenyes automàticament per si us fa mandra inventar-vos-les vosaltres. Gestors gratuïts coneguts són KeePass, Lastpass, i també n’hi ha de pagament com 1Password o Dashlane.

Proveu alguns dels gestors que hi ha per Internet i quedeu-vos amb el que millor us vagi. Quan ho feu veureu que n’és de fàcil la vida!

Facebooktwitter

Got Something To Say:

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*