Notícies

Que no et maregin amb el 5G!

El 5G està de moda, se’n parla i gairebé sembla que s’hagi convertit en quelcom indispensable per viure, que ja està en ple funcionament i rendiment; però és realment així? Veiem-ho!

Què és exactament el 5G?

El 5G és la cinquena generació de la tecnologia i els estàndards de comunicació sense fils que fan servir els dispositius i és l’evolució natural de la tecnologia 4G LTE o també anomenada 4G+. La primera generació era una tecnologia que permetia fer trucades, a la segona s’hi va afegir l’enviament de missatges de text SMS, amb el 3G va arribar la connexió a Internet i el 4G va portar un major ample de banda per aquesta connexió.

Per a que servirà el 5G?

El 5G promet grans velocitats i una disminució de la latència. Parlem de promeses perquè malgrat que la comunicació i el màrqueting ja ens estan fent creure que el 5G ja és una realitat això no és ben bé així. Però anem a pams.

Pel que fa a la velocitat promesa, es parla de velocitats teòriques al voltant de 20 Mpbs, unes cinc vegades més que les velocitats que es donen a dia d’avui amb el 3G i el 4G. Però el més important és la latència. La latència és el temps exacte que triga en transmetre’s un paquet de dades a la xarxa, és a dir, el que triguen les peticions del nostre mòbil en arribar al destí i tornar. Aquest paràmetre és clau per permetre noves aplicacions i usos, com ara el cotxe connectat o la telemedicina. Fixeu-vos que si volem que la conducció d’un cotxe autònom sigui fiable, cal que el temps transcorregut entre que el vehicle transmet una petició i obté una resposta sigui el mínim possible. O bé si un cirurgià està operant una apendicitis des d’Austràlia i el pacient està a Igualada, ens cal que la resposta del bisturí sigui instantània. I el 5G promet la reducció de la latència en pràcticament 1 o 2 mil·lisegons.

En un ús diari i habitual del nostre terminal mòbil les diferències entre el 4G i el 5G i fins hi tot entre el 3G i el 5G passen gairebé desapercebudes. I això també cal tenir-ho en compte perquè la diferència de preu entre un terminal 4G i 5G a dia d’avui encara no passa inadvertit.

Al nostre país ja està implantat el 5G?

La resposta és clara: No, o si més no, no del tot. La subhasta de l’espectre de la banda de 700 MHz per al 5G just va tancar a finals de juliol i, finalment, només són tres els operadors que tenen llicència per desplegar xarxes de telefonia mòbil per al 5G a l’Estat Espanyol. I el compromís que han adquirit, a més, marca la data de 2025 només per a ciutats de més de 20.000 habitants. 

A més, cal tenir en compte com s’està implementat el 5G al nostre país i com aquesta implantació està a mig camí del que ha de ser. Per començar cal tenir en compte que evolucions com aquestes comporten canvis molt important en configuracions, arquitectura de xarxa i requereixen nous equipaments tècnics. Aquestes transformacions són cares, complexes i han de permetre que les actuals xarxes de 3G i 4G segueixin funcionant.

Per poder-ho explicar, hem d’entendre que el funcionament d’una xarxa mòbil es divideix en dues parts: la xarxa ràdio o xarxa RAN (Radio Acces Network), formada per les antenes i les equips que en formen part; i el nucli de xarxa o NC (Network Core) que està formada pels equips centrals que gestionen el trànsit, la telefonia, les dades o les característiques i configuracions de cada client.

Per poder implementar el 5G els tres operadors propietaris de xarxa mòbil, de moment, mantenen el nucli de xarxa (NC) del 4G i canvien la RAN per equips 5G per tant, és important saber que, a dia d’avui, no hi ha cap operador que estigui oferint 5G realment. Fins que no és canviï el NC o nucli de xarxa les promeses de velocitat i latències no poden ser una realitat completa.

Per tant, no cal córrer a comprar el telèfon d’última generació per gaudir d’un 5G que no està implantat al 100%, ni embogir per aconseguir unes velocitats i/o latències que en un ús estàndard ni notarem ni ens fa falta.

El 5G arribarà i serem els primers en celebrar-ho; però brindarem el dia que arribi de veritat i estigui plenament operatiu, mentrestant esperarem el desplegament i seguirem apostant per l’honestedat i transparència que ens caracteritzen.