Notícies

Alerta d’estafa amb els telèfons que comencen amb 118

Fa uns anys, abans de la popularització de les cerques a Internet, els números que començaven amb 118 eren números d’informació telefònica que havien substituït a les antigues guies telefòniques en paper. Les empreses que els gestionaven s’anunciaven als mitjans audiovisuals i s’erigien com a agendes per a tots aquells telèfons d’administració i/o serveis que l’usuari pogués necessitar.

D’un temps ençà i amb la popularització de les cerques per Internet (ara, tot ho busquem a Internet!) el sistema ha canviat. Aquestes empreses s’han posicionat al capdamunt de les cerques de telèfons públics. És a dir, quan algú busca un telèfon d’una administració pública, d’una empresa de subministraments o un banc, entre d’altres, és probable que la pàgina que hi aparegui no sigui la del propi ens, sinó una pàgina que indiqui el telèfon de l’entitat que busques és un número que comença en 118. Aquí comença l’estafa, ja que les numeracions telefòniques que comencen amb 118 tenen un elevadíssim preu per minut.

El problema rau, per un costat que aquest mateix telèfon amb prefix 118 et pot redirigir al telèfon que veritablement cercaves, i que segons el Pla de Numeració Telefònica, l’activitat de les línies 118 ha de consistir en “el subministrament d’informació sobre els números d’abonats dels servei telefònic”, i és per això que les associacions de consumidors reclamen que es facin les modificacions que siguin necessàries per frenar els fraus a través d’aquestes línies amb numeracions 118.

Malgrat que aquesta és una pràctica que fa temps que circula i que ja us avançàvem al mes de març amb el cas del telèfon del Servei d’Ocupació Estatal (SEPE), cada vegada s’està popularitzant més.

Per prevenir caure al frau pots bloquejar les trucades a números 118 a través de la teva àrea de clients (configuració de la línia mòbil) marcant l’opció Bloqueig número premium 118. A més també pots bloquejar trucades a números 901, 902, 905, 907 i 80X.

És molt important conèixer les fonts fiables de cerca d’informació a Internet, ja sigui de números de telèfon com de qualsevol altra qüestió.

Facebooktwitter